Επικοινωνήστε μαζί μας!

Μπουκωμένη Μύτη

Μπουκωμένη Μύτη

Nιώθετε τη μύτη σας πάντα μπουκωμένη;

Τι να κάνετε:

Αν η μύτη σας είναι γενικά μπουκωμένη, μέρα-νύχτα, χειμώνα-καλοκαίρι, τότε πρέπει να σας εξετάσει Ωτορινολαρυγγολόγος. Μπορεί να είναι κάτι απλό, όπως αλλεργική ρινίτιδα, υπερτροφία κογχών ή πολύποδες, αλλά μπορεί και να είναι κάτι κακό. Μην το αναβάλετε!

Τι να μην κάνετε:

Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις της κακής ρινικής αναπνοής. Μειώνει πολύ την ποιότητα ζωής και κυρίως την ποιότητα του ύπνου.
Μην περιμένετε να ξεβουλώσει η μύτη μόνη της, δεν πρόκειται. Αν μάλιστα χρησιμοποιείτε συχνά αποσυμφορητικά sprays, κόψτε τα, προκαλείτε ακόμα χειρότερα προβλήματα.

 Ο Μύθος:

«Έχω στραβό διάφραγμα και δεν αναπνέω καλά» ή «Δεν κάνω καυτηρίαση στις κόγχες διότι άκουσα ότι πονάει πολύ και ότι ξαναμεγαλώνουν».

Η Αλήθεια:

Τις περισσότερες φορές συνυπάρχουν υπερτροφικές κόγχες και στραβό διάφραγμα. Το πρόβλημα, όμως, είναι κατά 90% η υπερτροφία της κάτω κόγχης και κατά 10% το στραβό διάφραγμα. Το σωστό είναι να αντιμετωπίζονται μαζί, διότι αν το διάφραγμα μείνει στραβό και χειρουργηθούν μόνο οι κόγχες, τότε μπορεί πράγματι να ξαναμεγαλώσουν.
Με τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές συρρίκνωσης των κογχών, που δεν περιλαμβάνουν πλέον τον παλαιότερο «καυτηριασμό», η λύση που δίνουμε στην υπερτροφία των κογχών είναι τις περισσότερες φορές οριστική.

Τι είναι οι ρινικές κόγχες;

Οι ρινικές κόγχες είναι τρεις (3) και βρίσκονται στα πλάγια τοιχώματα του εσωτερικού της μύτης (εικ. 1.).

Εικόνα 1: Πλάγιο τοίχωμα της μύτης με τις 3 ρινικές κόγχες.

Αποτελούνται από εξαιρετικά αγγειοβριθή στυτικό ιστό με πολλούς οροβλεννογόνους αδένες. Έχουν την ικανότητα (ιδίως οι κάτω ρινικές κόγχες) να αυξομειώνουν το μέγεθός του.

Αυτό γίνεται φυσιολογικά στις εξής καταστάσεις:

  1. Κάθε 6-8 ώρες όπου εναλλάσσεται η αυξομείωση του μεγέθους της δεξιάς με την αριστερή, δηλ. αυξάνει το μέγεθος της μιας και μειώνεται της άλλης. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται ρινικός κύκλος και έτσι είναι φυσιολογικό να εναλλάσσεται και η αναπνοή μας από το ένα ρουθούνι στο άλλο.
  2. Φυσιολογικό φαινόμενο είναι επίσης η αύξηση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών κατά την διάρκεια του xειμώνα όταν κάνει πολύ κρύο, διότι αυξάνοντας το μέγεθός τους καταφέρνουν να θερμαίνουν τον κρύο αέρα που αναπνέουμε.
  3. Φυσιολογικό φαινόμενο είναι να διογκώνονται οι κάτω ρινικές κόγχες κατά την σεξουαλική επαφή και τον οργασμό (αναπνέουμε από το στόμα), διότι αποτελούνται από στυτικό ιστό.

Τι είναι η υπετροφία των ρινικών κόγχων;

Είναι η παθολογική αύξηση του μεγέθους των κάτω ρινικών κογχών  και εμφανίζεται  σε κάθε ρινίτιδα (ιογενή, μικροβιακή, αλλεργική κ.λ.π.) .Όταν η ρινίτιδα είναι συνεχής δημιουργείται μόνιμη υπερτροφία και ρινική αναπνευστική δυσχέρεια.

Το ίδιο γίνεται και μετά από την αλόγιστη χρήση αγγειοσυσπαστικών φαρμάκων για την αντιμετώπιση του «μπουκώματος» της μύτης. Τέλος, το στραβό ρινικό διάφραγμα προκαλεί επίσης υπερτροφία των κογχών.

Τι κάνει ο Ωτορινολαρυγγολόγος:

Τις περισσότερες φορές θα μειώσουμε το μέγεθος των κογχών με Ραδιοσυχνότητες , Υπερήχους, Laser η με Κογχοπλαστική κατά την οποία αφαιρείται το πίσω τμήμα της κάτω ρινικής κόγχης (η ουρά της, δηλαδή). Όλες αυτές είναι σύγχρονες επεμβάσεις, προκαλούν ελάχιστη βλάβη στους ιστούς και διατηρούν πλήρως όλες τις λειτουργίες της μύτης.
Η επέμβαση στις ρινικές κόγχες γίνεται με γενική(κογχοπλαστική) ή τοπική αναισθησία(ραδιοσυχνότητες), αλλά πάντοτε με χρήση ενδοσκοπίων.

Με τις ραδιοσυχνότητες  δεν παραμένουν γάζες στη μύτη  και ο ασθενής επιστρέφει σε λίγες ώρες στο σπίτι του. Με την κατάλληλη τοπική αναισθησία ,τη χρήση ενδοσκοπίων και μετά από σωστή διαγνωστική προσέγγιση επιτυγχάνεται ένα πολύ καλό αποτέλεσμα

Στην περίπτωση της κογχοπλαστικής τοποθετείται πωματισμός που αφαιρείται μετά από ένα βράδυ νοσηλείας.

 Το κακό με τις κόγχες είναι το ότι δεν επιτυγχάνουμε πάντα μόνιμο αποτέλεσμα και σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα μπορεί η υπερτροφία να υποτροπιάσει. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν θεραπεύουμε την γενεσιουργό αιτία (αλλεργία ή άλλη ρινίτιδα) αλλά το αποτέλεσμά της που είναι η υπερτροφία. Έτσι, αν υπάρχει  ρινίτιδα η ταυτόχρονη αντιμετώπιση της μειώνει την πιθανότητα υποτροπής.

Δρ Ιωάννης Πασχαλίδης                                     Δρ Μαρία Θεοδοσίου

ΩΡΛ-Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου       ΩΡΛ-Χειρουργός Κεφαλής και Τραχήλου

www.pasxalidis-theodosiouorl.gr

email:info@pasxalidis-theodosiouorl.gr