Επικοινωνήστε μαζί μας!

Εμβοές

Εμβοές

Οι εμβοές είναι ο ιατρικός όρος όταν «ακούς» θορύβους στα αυτιά σου ενώ δεν υπάρχει εξωτερική πηγή των ήχων.

Με τον όρο εμβοές εννοούμε «βουητό στα αυτιά».  Οι ήχοι που ακούγονται μπορεί να είναι απαλοί ή δυνατοί. Το άτομο μπορεί ακόμη και να πιστεύει ότι ακούει αέρα που διαφεύγει, νερό που τρέχει, το εσωτερικό ενός κοχυλιού ή μουσικές νότες,φύσημα,σφύριγμα ,ήχο από μέλισσα.

Οι εμβοές είναι συχνές. Σχεδόν όλοι παρατηρούν μια ήπια μορφή εμβοών κάθε τόσο. Συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά. Ωστόσο, οι συνεχείς ή επαναλαμβανόμενες εμβοές μπορεί να είναι αγχωτικές και να δυσκολεύουν τον ύπνο.

Οι εμβοές μπορεί να είναι:

  • Υποκειμενικές, που σημαίνει ότι ο ήχος ακούγεται μόνο από το άτομο
  • Αντικειμενικές, που σημαίνει ότι ο ήχος ακούγεται τόσο από το προσβεβλημένο άτομο όσο και από τον εξεταστή (χρησιμοποιώντας στηθοσκόπιο κοντά στο αυτί, το κεφάλι ή το λαιμό του ατόμου)

Αιτίες

Δεν είναι γνωστό ακριβώς τι προκαλεί ένα άτομο να «ακούει» ήχους χωρίς εξωτερική πηγή του θορύβου. Ωστόσο, οι εμβοές μπορεί να είναι σύμπτωμα σχεδόν οποιουδήποτε προβλήματος στο αυτί, συμπεριλαμβανομένων:

  • Φλεγμονές αυτιών
  • Απόφραξη από κερί –ξένο σώμα(π.χ.τρίχες)
  • Απώλεια ακοής
  • Νόσος Meniere— μια διαταραχή του εσωτερικού αυτιού που περιλαμβάνει απώλεια ακοής και ζάλη
  • Πρόβλημα με την ευσταχιανή σάλπιγγα (σωλήνας που εκτείνεται μεταξύ του μέσου αυτιού και του φάρυγγα)

Τα αντιβιοτικά, η ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν θορύβους στα αυτιά. Το αλκοόλ, η καφεΐνη ή το κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές εάν το άτομο τις έχει ήδη.

Μερικές φορές, οι εμβοές είναι σημάδι υψηλής αρτηριακής πίεσης, αλλεργίας ή αναιμίας . Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι εμβοές είναι σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος όπως ένας όγκος ή ένα ανεύρυσμα . Άλλοι παράγοντες κινδύνου για εμβοές περιλαμβάνουν διαταραχή της κροταφογναθικής άρθρωσης , διαβήτη, προβλήματα θυρεοειδούς, παχυσαρκία και τραυματισμό στο κεφάλι.

Οι εμβοές είναι συχνές σέ άτομα που εκτείθενται σε δυνατό θόρυβο μακροχρόνια και σε ενήλικες ηλικίας 65 ετών και άνω. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν τα παιδιά, ειδικά εκείνα με σοβαρή απώλεια ακοής.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Οι εμβοές είναι συχνά πιο αισθητές όταν πηγαίνετε για ύπνο το βράδυ, επειδή το περιβάλλον σας είναι πιο ήσυχο. Για να καλύψετε τις εμβοές και να τις κάνετε λιγότερο ερεθιστικές, ο θόρυβος του περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας τα ακόλουθα μπορεί να βοηθήσει:

  • Μηχανή λευκού θορύβου
  • Λειτουργία αφυγραντήρα

Η φροντίδα των εμβοών στο σπίτι περιλαμβάνει κυρίως:

  • Εκμάθηση τρόπων χαλάρωσης. Δεν είναι γνωστό εάν το άγχος προκαλεί εμβοές, αλλά σίγουρα μπορεί να τις επιδεινώσει.
  • Αποφυγή πραγμάτων που μπορεί να επιδεινώσουν τις εμβοές, όπως η καφεΐνη, το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Ξεκουραστείτε αρκετά. Προσπαθήστε να κοιμάστε με το κεφάλι σας σηκωμένο σε ανυψωμένη θέση. Αυτό μειώνει τη συμφόρηση της κεφαλής σε περιπτώσεις αγγειακής αιτιολογίας εμβοών και μπορεί να κάνει τους θορύβους λιγότερο αισθητές.
  • Προστασία των αυτιών και της ακοής σας από περαιτέρω ζημιές. Αποφύγετε δυνατά μέρη και ήχους. Φορέστε προστατευτικά αυτιών, όπως ωτοασπίδες, εάν τα χρειάζεστε.

Πότε να επικοινωνήσετε με έναν ιατρό

Επικοινωνήστε με τον ωτορινολαρυγγολόγο εάν:

  • Οι θόρυβοι του αυτιού ξεκινούν μετά από τραυματισμό στο κεφάλι.
  • Οι θόρυβοι εμφανίζονται με άλλα ανεξήγητα συμπτώματα, όπως ζάλη, αίσθημα ισορροπίας, ναυτία ή έμετο.
  • Έχετε ανεξήγητους θορύβους στα αυτιά που σας ενοχλούν ακόμα και αφού δοκιμάσετε μέτρα αυτοβοήθειας.
  • Ο θόρυβος είναι μόνο στο ένα αυτί και συνεχίζεται για αρκετές εβδομάδες ή περισσότερο.
  • Εάν οι θόρυβοι είναι παλμικοί (ρυθμικός θόρυβος που ακολουθεί σταθερό ρυθμό).

Τι να περιμένετε κατά την επίσκεψη στο ιατρείο μας

Μπορούν να γίνουν οι ακόλουθες δοκιμές:

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η επίλυση του προβλήματος, εάν μπορεί να βρεθεί, μπορεί να κάνει τα συμπτώματά σας να εξαφανιστούν. (Για παράδειγμα, αν αφααιρεθεί το κερί του αυτιού.) Εάν η αιτία είναι η κροταφογναθική άρθρωση, ο οδοντίατρός σας μπορεί να προτείνει οδοντιατρικές συσκευές ή ασκήσεις στο σπίτι για τη θεραπεία του σφιξίματος των δοντιών και του τριξίματος.

Μιλήστε με τον ωτορινολαρυγγολόγο σας για όλα τα τρέχοντα φάρμακά σας για να δείτε εάν κάποιο φάρμακο μπορεί να προκαλεί το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, βιταμίνες και συμπληρώματα. Μην σταματήσετε να παίρνετε κανένα φάρμακο χωρίς να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πολλά φάρμακα χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων των εμβοών, αλλά κανένα φάρμακο δεν λειτουργεί για όλους. Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να δοκιμάσετε διαφορετικά φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων για να δείτε τι λειτουργεί για εσάς.

 Ακουστικό βαρηκοΐας βοηθά μερικούς ανθρώπους  παρέχοντας  ήχο χαμηλού επιπέδου απευθείας στο αυτί για να καλύψει τον θόρυβο του αυτιού.Επίσης διορθωνοντας τη βαρηκοία μπορεί να ηχοκαλυφθούν οι εμβοές από το θόρυβο του περιβάλλοντος.

Η συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε να ζείτε με τις εμβοές. Ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει εκπαίδευση βιοανάδρασης για να βοηθήσει με το άγχος.

Μερικοί άνθρωποι έχουν δοκιμάσει εναλλακτικές θεραπείες για τη θεραπεία των εμβοών. Αυτές οι μέθοδοι δεν έχουν αποδειχθεί, επομένως μιλήστε με τον  σας γιατρό πριν τις δοκιμάσετε.

Οι εμβοές μπορούν να αντιμετωπιστούν.Λόγω της μακρόχρονης εμπειρίας στη διαχείρηση αυτών των ασθενών μας πιστεύουμε ότι  πάντοτε υπάρχει μία λύση ώστε να ανακουφισθεί ο ασθενής.