Επικοινωνήστε μαζί μας!

Ροχαλητό και υπνική άπνοια στα παιδιά

Ροχαλητό και υπνική άπνοια στα παιδιά

Η υπνική άπνοια στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ανάπτυξή τους…

Στατιστικά, 10% των παδιών ροχαλίζουν. Από αυτά 10% (1-2% του συνόλου των παιδιών) έχουν και αποφρακτικού τύπου άπνοια.

Η απόφραξη των αεραγωγών κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει συνέπειες στην γενική κατάσταση του ανθρώπου. O καρδιακός ρυθμός μειώνεται, το νευρικό σύστημα ερεθίζεται, η αρτηριακή πίεση ανεβαίνει, ο εγκέφαλος στρεσάρεται και ο ύπνος  διαταράσσεται. Στα περισσότερα παιδιά το αγγειακό σύστημα ανταπεξέρχεται επαρκώς στις αλλαγές αρτηριακής πίεσης και ρυθμού. ‘Όμως ο παιδικός εγκέφαλος δεν ανέχεται εύκολα τις συνεχείς διακοπές του ύπνου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα παιδί νευρικό με παθολογική συμπεριφορά.

Σημαντικές μελέτες τα τελευταία χρόνια έχουν εντοπίσει τις επιπτώσεις των παραμελημένων διαταραχών αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου στα παιδιά.

Ροχαλητό

Είναι  πρόβλημα, εάν το παιδί κοιμάται με αδέρφια ή φίλους.

Στέρηση ύπνου

Το παιδί γίνεται κακοδιάθετο ,απρόσεκτο και αναστατωμένο στο σχολείο και στο σπίτι. Το παιδί στερείται ενεργητικότητας.

Ανώμαλη παραγωγή ούρων

Έχει παρατηρηθεί αυξημένη ενούρηση, με αποτέλεσμα να βρέχονται τα σεντόνια κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανάπτυξη

H αυξητική ορμόνη εκκρίνεται νύχτα και συνεπώς η μειωμένη έκκριση της οδηγεί σε καθυστέρηση ανάπτυξης.

Διαταραχές προσοχής

Ξαφνικά έχει γίνει επιθετικό, νευρικό και απόδοσή του στο σχολείο έχει πέσει.

Kακή συμπεριφορά

Όσο χειρότερο είναι το αναπνευστικό πρόβλημα του παιδιού ,τόσο πιο μεγάλος ο κίνδυνος για υπερενεργητικότητα,  επιθετικότητα, παραβίαση κανόνων, ανησυχία, κατάθλιψη και δυσκολία στις συναναστροφή με συνομηλίκους.

Επίδραση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Νεότερες μελέτες έδειξαν ότι η ανελλιπής οξυγόνωση και ροή αίματος στον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο μπορεί να επηρεάσει την μνήμη, την συγκέντρωση καθώς και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Πρόσφατες  μελέτες (τέλος 2019)έχουν δείξει ότι η διαφορά του δείκτη νοημοσύνης(IQ) μεταξύ φυσιολογικών παιδιών και αυτών με διαταραχές ύπνου είναι μεταξύ 10 με17 μονάδες.

Επιδείνωση άσθματος

Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι από τις υπερτροφικές αμυγδαλές και αδενοειδείς εκβλαστήσεις “στάζει” βλέννα στους πνεύμονες και επιδεινώνεται το τυχόν υπάρχον άσθμα.

Εάν υποψιαστείτε λοιπόν ότι το παιδί σας έχει υπνική άπνοια, επισκεφτείτε τον χειρουργό ωτορινολαρυγγολόγο σας. Ο ίδιος θα επιβεβαιώσει ή θα αναιρέσει τις υποψίες σας. Επιπλέον θα σας καθοδηγήσει στο πως πρέπει να το αντιμετωπίσετε.