Επικοινωνήστε μαζί μας!

Ροχαλητό & Υπνική Άπνοια απειλούν την ζωή….

Ροχαλητό & Υπνική Άπνοια απειλούν την ζωή….

Τα κυρίως συμπτώματα της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας είναι δυνατό ροχαλητό με διακοπές αναπνοής ή αίσθημα πνιγμού στον ύπνο.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι μία κατάσταση ύπνου η οποία προκαλείται κατά την επαναλαμβανόμενη χαλάρωση των μυών του φάρυγγα. Έτσι αποφράσσεται ο αεραγωγός και διακόπτεται η αναπνοή σας.

Αν μείνει αθεράπευτη ,τότε αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως υψηλής αρτηριακής πίεσης, εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Δυνατό ροχαλητό με διακοπές κατά την διάρκεια του ύπνου, με ξυπνήματα, με αίσθημα πνιγμού είναι συνήθη συμπτώματα της εν λόγω πάθησης. Υπάρχουν όμως και κάποια που θα σας εκπλήξουν.

Λιγότερο συνήθη συμπτώματα αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

1.Πάντοτε ξυπνάς με ένα πονοκέφαλο το πρωί. Διαρκεί για κάποιες ώρες μετά το ξύπνημα. Ο πόνος εντοπίζεται στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού αμφοτερόπλευρα, σαν σφίξιμο του κεφαλιού.

2.Αδυναμία να συγκεντρωθείς κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό συμβαίνει γιατί η ξεκούραση κατά τον ύπνο δεν είναι ικανοποιητική. Παρακολουθείστε αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στη δουλειά, στο σχολείο, σε οποιαδήποτε εργασία. Ίσως συλλαμβάνετε τον εαυτό σας να κοιμάται ξαφνικά όταν διαβάζετε, οδηγείτε ή βλέπετε τηλεόραση.

3.Μπορεί να εμφανίζεται διαταραχές διάθεσης, όπως να είστε ευέξαπτος η καταθλιπτικός. Αίσθημα θυμού και νεύρα σε μικρο-δυσκολίες ,άσχημη διάθεση και συχνό κλάμα.

4.Ίσως ιδρώνετε στον ύπνο σας. Βρεγμένα σεντόνια και πιτζάμες (ιδίως στα παιδιά) σε μόνιμη βάση, ίσως είναι σημάδι αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

5.Μειωμενη σεξουαλική διάθεση.

6.Συχνά ξυπνάτε με πονόλαιμο χωρίς να ΄στε άρρωστος. Ίσως ξυπνάτε με ξερό λαιμό ή πονόλαιμο.

Η αποφρακτική υπνική άπνοια είναι σοβαρή ιατρική κατάσταση. Ο έλεγχος από ΩτοΡινοΛαρυγγολόγο, εάν έχετε συχνά συμπτώματα μαζί με την μαρτυρία του συντρόφου σας για έντονο ροχαλητό, μπορεί να προλάβει δυσάρεστες συνέπειες για στην υγεία σας.